برگی از تاریخ شکل گیری دانشگاه آزاد اسلامی مرکز اوز قسمت نود و هفتم
عبدالعزیز خضری*: در کتاب خانه بزرگ محمد بن راشد حاکم دبی هستیم، محیطی سرشار از دانش و آرامش که آدمی وقتی در آن قرار می گیرد، معماری ساختمان از بیرون را درک می کند و متوجه می شود که حاکم دبی چرا چنین طرحی را برگزیده است.
طرحی که به زیبایی مهم ترین، روان ترین و ساده ترین فرمان از قرآن، این کتاب آسمانی، را به ذهن بیننده متبادر می سازد « مخلوق را به خواندن فرمان می دهد».
به روال معمول سال های گذشته، اسحاق خضریان عمو زاده ام مرا به این مکان عرفانی آورده بود.
این ساختمان در خردادماه ۱۴۰۱ افتتاح شده بود و بالغ بر یک میلیارد درهم(چهارده هزار میلیارد تومان) به ارزش برابری درهم به تومان امروز(تیرماه ۱۴۰۲) هزینه آن شده است.
حاکم دبی در آئین افتتاح این کتاب خانه گفته بود دانش، جزئی از اقتصاد است. سیاست مستلزم دانایی است و ملت ها همواره نیازمند علم هستند.
ساختمان بیش از ۳۰۰ هزار مترمربعی به گونه ای طراحی شده که شبیه به یک کتاب باز روی رحل قرآن است و اگر قرار باشد به آن پرداخته شود بایستی همه این بخش برگی از تاریخ و شاید بیشتر آن به کتابخانه مورد سخن اختصاص یابد.
اما آن چه که نویسنده را متاثر ساخت، وجود تصاویر بزرگ حکیم ابوالقاسم فردوسی و شیخ ابوعلی سینا به اضافه کتب شاهنامه و قانون در ابعاد بزرگ بود، که با زیر نویس انگلیسی و عربی در ویترین های مجهز نگهداری می شدند و بازدیدکنندگان مشتاق، به هویت این سرمایه های بزرگ انسانی ایران و ملل دیگر پی می بردند.
متاسفانه ندانستن زبان انگلیسی همواره مرا متکی به همراهان می کند تا بپرسم و بیشتر بدانم اما مورد دیگری که توجهم را جلب کرد، وجود نقشه ای قدیمی فکر کنم ترسیمی از کشور فرانسه بود که نام بزرگ خلیج فارس در آن می درخشید.
قبل از آن که وارد مباحث ملی، قومی و احساسی بشوم این را بنویسم که مسئولان کتاب خانه محمدبن راشد می توانستند این نقشه را استفاده نکنند ولی بینش آنان به توسعه و اهمیت دانش و فرهنگ انسانی، آنان را از هر اقدام بر خلاف واقعیت برحذر داشته و بی دلیل نیست که دبی در مسیر پیشرفت قرار گرفته و به یک شهر جهانی تبدیل شده است.
بار دیگر از احمد و اسحق خضریان که پسر پسر عموی نگارنده هستند و با این همراهی هایشان، چه زمان خدمت بیمارستان و اینک، به دانشگاه کمک شایان کرده اند و در دیدن مظاهر علم و توسعه، وقت فراوان می گذارند، سپاس خود را بیان می کنم.
و اما ۱۵ بهمن ۱۴۰۱ حسین روانشاد، رئیس دادگستری تماس گرفت پرسید دانشگاه هستی با وجود روز تعطیل ولادت حضرت علی(ع)، دانشگاه بودم به اتفاق مومن مولوی آمدند گفت فردا یکشنبه آئین تکریم و معارفه رئیس دادگستری برگزار می شود و خواست در تالار دانشگاه باشد. خوشبختانه همواره آمادگی داشتیم.
به آقا طاهر( محمد طاهر قاضی زاده) متصدی خدمات خبر دادم و وی همان روز بر آمادگی جهت اجرای مراسم افزود و همکاران دکتر پروانه پدرام و دکتر محسن مهرآوران اول صبح یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۲ سامانه های صوتی و تصویری تالار را بررسی تا مورد برای اختلال احتمالی در برنامه به وجود نیاید.
مراسم با حضور جمعیت زیادی در تالار فردوسی، برگزار شد تا بدین ترتیب حسین روانشاد، به عنوان اولین رئیس دادگستری تاریخ شهرستان جای خود را به دکتر سیدحسام الدین زندوی که اهل بیرم می باشد بدهد.
چرا از روانشاد و این تغییر و تحول بیشتر می نویسم. بدین خاطر که روانشاد مدیری نبود که بگوید سایر مسائل اجرایی کاری به من ندارد. در نشست های شورای اداری و گفتگوهای رسانه ای از صراحت بیان برخوردار بود. اسیر رودربایستی و محافظه کاری نمی شد و حرفش را می زد و معتقد بود در هر شرایطی می شود کار کرد و ایشان هم پذیرفته بود اوز کار نکرده از قبل زیاد دارد که برمی گردد به کم کاری مسئولان قبلی.
روانشاد، دادستان شهرستان داراب شده بود. مومن مولوی که کلیه اقلام پذیرایی را برای مراسم آورده بود ببه میزان قابل توجهی از مابقی آن را به دانشگاه بخشید.
در این سال بالاخره پایان کار ساختمان دانشگاه آزاد اسلامی مرکز اوز توسط شهرداری اوز صادر و تحویل گرفته شد.
روی این موضوع در ابعاد مختلف شرح بیشتری داده می شود.
پروانه ساختمان سال ۱۳۵۷ توسط بخشدار وقت اوز، اصغر فرودی، صادر شد، چون شهرداری معتقد بود پردیس دانشگاه آزاد در محدوده شهر نیست.
با پایان یافتن کار ساختمان ۴۸۸۳ مترمربعی پیرو نامه ۲۴ دی ماه سال ۱۳۹۷ خطاب به بخشدار وقت از فرمانداری تقاضا پایان کار شد. موضوع تا زمان استقرار فرمانداری ادامه داشت و طی شماره ۲۸ دی ماه ۹۸ به فرماندار پیرو زده شد و شناسنامه ساختمان تحویل بخشدار مرکزی وقت، مهندس سینا آقایاری، گردید.
همین طور زمان برشد و اقدامی نشد تا این که مهندس انسیه گلابی،بخشدار مرکزی شهرستان اوز و آقایاری به عنوان معاون فرماندار منصوب شد.
در این جا به گلابی بیشتر می پردازم.
وی اصالتا اهل استهبان ولی متولد و بزرگ شده داراب می باشد و بیشتر او را دارابی می دانند تا استهبانی.
گلابی از مدیران کارآمد و به روز است که دوست دارد همراه با پیشرفت کار، سرعت انجام کار هم وجود داشته باشد و به امور، احساسی نگاه نمی کند.
نویسنده که پیگیر صدور پایان کار بود، مرتب از گلابی خواسته را پی می گرفت، روزی پاسخ داد دانشگاه آزاد در محدوده خدماتی شهر قرار دارد و صدور پایان کار را بایستی شهرداری اوز بدهد.
با ابراز خرسندی موضوع را با مهرآوران که خودش در شورای اسلامی دور چهارم عضویت داشت در میان نهادم و با پیگیری مشخص گردید سال هاست که محدوده حریم شهر اوز فراتر از پایانه رفوژ میانی بولوار خلیج فارس است (جوار زمین نظرآباد) و کمتر از ۲۰ متری شروع تنب سمدو.
طبیعی بود کار را از طریق شهرداری دنبال کنیم.
مهرآوران، مدیر پژوهشی و عمرانی با همکاری مهندسان فرهاد فقیهی و محمدرسول رفعتی، کارشناسان شهرداری کار را دنبال کرد و خودم هم به اتفاق مهرآوران با مهندس مسعود کراماتی شهردار گفتگو کردم.
نیاز بود با انجام اقداماتی چون افزایش ارتفاع دیوار ایمنی پشت بام، نرده ایمنی نرده های پله های داخلی، آسانسور و… که بسیار هزینه بر بودند نظر شهرداری را تامین نماییم که به هر طریق ممکن صورت گرفت.
و البته درخواست پول صدور عوارض شهرداری که ظاهرا با تخفیف همراه بود بیش از سی میلیون تومان شد که در سفر دی ماه ۱۴۰۲ از شیخ عبدالقادر فقیهی و در فرودگاه دبی به صورت تلفنی تقاضا کردم و وی واریز نمود.
این پروانه به تاریخ ۱۰ دی ماه ۱۴۰۱ صادر شده بود اما به خاطر آسانسور، تحویل دانشگاه نمی شد.
با وجودی که کلیه وجه را به حساب شهرداری واریز کرده بودیم، دریافت پایان کار زمان بر شد و این طولانی شدن نوعی گمانه زنی بوجود می آورد که خود خواسته یا نخواسته صحبت هایی مطرح و خوشبختانه با همکاری انسیه گلابی که پیگیر موضوع بود و همراهی شهردار و کارشناس شهرداری، پایان کار گرفته شد.
از این پایان کار که بگذریم بار دیگر به قابلیت های مدیریتی گلابی اذعان می کنم بعضا وی توانایی پذیرش سمت های حساس و پرمشغله تر را دارد و بدیهی است در گذر زمان به آن تجربه ای که یک مدیر سطح بالا نیاز دارد، دست پیدا می کند چون به آن احتیاج دارد.
برگردم به حریم شهر که متاسفانه به خاطر پای کار نبودن شورای اسلامی شهر و شهرداری، اوز را از یک دست آورد توسعه شهری محروم کردند.
مدام در موقعیت مسئول دانشگاه آزاد برای ادامه رفوژ میانی بلوار خلیج فارس به بخشداری، رئیس شورای اسلامی وقت و شهردار کنونی به صورت کتبی ( طی نامه تاریخ ۲۲/۱۰/۱۳۹۷) درخواست داده می شد.
آن موقع نقشه از اداره کل راه و شهرسازی لارستان گرفتیم و برآورد شد حداکثر یکصد و پنجاه میلیون تومان پول احتیاج است.
برادران حلاجی هم با راهنمایی مهندس فریدون نامی آمدند دانشگاه و حاضر به مشارکت شدند.
اما شورای اسلامی و شهردار با این استدلال که آن جا در محدوده خدماتی شهر نیست ورود نکردند.
در صورتی که الان مشخص شده است که از ادامه رفوژ میانی فعلی تا شهرک صنعتی، حریم شهر اوز می باشد.
کمکی نکردند و متاسفانه انجام طرح می توانست به طرز شایانی به زیبایی و رونق تجاری شهر بیانجامد که نادیده گرفته شد و آن را به باد دادیم.
دانشگاه آزاد چون قادر به تامین امنیت تردد بین راهی نبود، جرات نکرد،راسا مسئولیت عملیات را بر عهده بگیرد.
هر چند نویسنده متن به طرق مختلف و حتی با ارتقای شهرستانی اوز و استقرار اولین فرماندار پیگیر موضوع شد اما به نتیجه نرسید.
در حالی که بارها با مهندس علی اصغر علی پور، فرماندار سابق، و مهندس محمد محمدی، فرماندار کنونی، در این رابطه گفتگو و خواستار پشتیبانی شده و هست، ولی همان گونه که شهروندان شاهد هستند، با وجود نازیبایی سنگ های بتنی میانی و خطرناک بودن دوربرگردان ها وضعیت این بولوار همچنان به شکل قبلی باقی مانده است.
در رویداد مهم دیگر درجه شهرداری شهر همسایه یعنی گراش به ۸ ارتقا یافت و این امتیاز نشانه تحرک شهرداری گراش می باشد در حالی که شهرداری اوز که به نظر می رسد یک دهه در درجه شش باقی مانده است مشخص نیست چرا ارتقای درجه پیدا نکرده است.
ششم اسفندماه ۱۴۰۱ کلنگ زنی اولین پل راه مربط از محل خیریه حاج محمد زارعی و به یادمان شادروان محسن محبی به زمین زده شد. در این آئین جمع زیادی از مردم و مسئولان شاهد کلنگ زنی بودند.
در موقعیت یک شهروند که وجود هر راهی را سازندگی برای رشد و توسعه منطقه می داند ساخت راه مربط را شکوفایی کل حوزه شهرستان اوز ارزیابی می کند.
امید که نیکوکاران از تلاش هیئت امنای راه مربط پشتیبانی بیشتر داشته باشند تا با ساخت آن این راه با عنوان محور اوز به شرفویه به بهره برداری برسد. مخصوصا که اداره کل راه و شهرسازی متعهد شده است، آسفالت آن را انجام دهد.
بالاخره پس از یک سال و چندماه، تودیع اولین معاون اوزی فرمانداری شهرستان اوز با جایگزینی احمد امینی که اهل شهرستان مهر می باشد در تاریخ ۱۵/۱۲/۱۴۰۱ و در تالار فردوسی دانشگاه آزاد با حضور جمع زیادی از مردم و مسئولان رقم خورد.
پیش از رفتن سینا آقایاری نویسنده در ردیف کسانی قرار داشت که با ایشان صحبت و خواستار ماندگاری در این سمت شد.
اما وی در رفتن اصرار داشت و روز مجلس تکریم و معارفه آقایاری صحبت مفصلی کرد و از اشخاص حقیقی و حقوقی زیادی با نام قدردانی به عمل آورد. اما هیچ سخنی از دانشگاه آزاد وهمراهی های مکررش با فرمانداری و خود وی به زبان نیاورد.
معاون فرماندار سابق بعد از مراسم نیز ضرورتی از یادآوری همراهی همیشگی دانشگاه آزاد که در هر زمان با فرمانداری همکاری و بیشتر برنامه های دانشگاه آزاد به خواست آقایاری صورت می گرفت، ندید.
در رویداد دیگر شهرستانی، مهندس محمدرسول رفعتی که به تاریخ ۲۰ شهریور ۱۳۹۹ به عنوان اولین رئیس دفتر نمایندگی سازمان نظام مهندسی ساختمان شهرستان اوز، منصوب شده بود به دنبال کناره گیری، جایش را به مهندس سارا آذری داد. طول مسئولیت رفعتی همراه با عملکرد مثبت بود.
انتصاب آذری با حضور مهندس ستار خورشیدی، رئیس سازمان نظام مهندسی، استان صورت گرفت تا بدین وسیله بانوی دیگر که اهل اوز می باشد به دایره مدیران بانوان شهرستان اوز افزوده شود و با آمدن آذری تعداد مدیران زن در سطح شهرستان به ۹ نفر رسید.
نمایشگاه تصویر توسط دانشجویان رشته گرافیک از اقدامات کارهای مفیدی بود که با مربیان کارآمد و دلسوز رشته گرافیک مهندس شهربانو قلندری و مهندس فاضله کاظم اف به مدت سه روز در موزه مردم شناسی اوز برپا شد.
قبلا نوشته شده بود، که با برادران بارور که نقش مفیدی در همراهی با دانشگاه آزاد اوز داشته اند در سفر دی ماه و دیدار مجدد با
حاج محمدامین و حاج عبدالرحمان بارور برای عملیات نمای دیوار شمالی گفتگو کرده بودم.
در این دیدار عبدالعزیز روستا، عضو هیئت امنای دانشگاه دفتر دبی، نگارنده را همراهی می کرد.
این نیکوکاران همان گونه که پیش از این شرح داده شده بود منشای خیر زیادی بودند.
وی گفت بررسی می شود که خوشبختانه اولین مبلغ برای انجام این عملیات به حساب هیئت امنا واریز نمودند
بلافاصله با هماهنگی محسن مهرآوران عملیات آغاز شد و با وجودی که فروردین ۱۴۰۲ همزمان می شد با ماه مبارک رمضان ولی کار آغاز تا مرحله به مرحله عملیات نما پیش برود. برابر پیش بینی دی ماه ۱۴۰۱ هزینه معادل پانصد میلیون تومان برای خرید مصالح آجر، نما دروازه بزرگ چراغانی ستون و سرتون ها برآورد گردیده بود.
بلافاصله اقدام به خرید آجر نما شد.
چون روی تورم غیرقابل کنترل اصلا نمی شود حسابی باز کرد.
۲۵ اسفندماه ۱۴۰۱ با پیامی که از عنایت اله نامور، دبیر هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی مرکز اوز دفتر دبی؛ دریافت کردم، دریافتم حاج رئیس عبدالرحمان احمدیان از اوزی های با فرهنگ و دانش و فعال اجتماعی و رئیس هیئت امنای بیمارستان امیدوار دفتر دبی و دانشگاه پیام نور مرکز اوز نیز به رحمت ایزدی پیوست است.
شادروان احمدیان بارها به دیدنش رفته و از پندهای آموزنده اش بسیار شنیده بودم که یک سال بعد از آخرین دیدارم با وی دار فانی را وداع گفت.
تصویر نشسته مرحوم حاج عبدالرحمان احمدیان
لینک کوتاه:
آقای خضری خوشبختانه تقریبآ نظرات خودرا تا حدودی بدون پرده پوشی منتشر میکنید خواستم خواهش کنم نظر خودرا دررابطه با مسئولین مهم چون فرماندار وشهر دار بنویسید و درمرحله اول درباره آقای محمدی فرماندار محترم شرح بدید
من به عنوان. بک شهروند اوز. اعتقاد. دارم که آقای محمدی. فرماندار شخصی خوش. قلب ومایل به پیشرفت. اوز هستند. اما ایشان تنها از طریق روال قانونی وارتباطات مرسوم. ومعمولی. اداری دنبال کارها هستند که متاسفانه در شرایط امروز. به علت کمبود. اعتبارات. دولتی این روش کارساز. وجوابگوی کمبودها ومشکلات شهرستان. نوبنیاد. اوز. نیست باید با همکاری خیران ونیکوکاران اوزی وایجاد گروههای فعال اجتماعی. زیر نظر فرمانداری. یک تحرک. وپویایی برای. درخواست. ومطالبات مردمی. واز جمله. استقرار. ادارات مهم. ومورد نیاز مردم و موضوع. اب. وجادهها. ایجاد. نمایند. تا تحولی. در سطح. شهرستان. اوز. ایجاد. گردد در غیر. اینصورت. وبا.… ادامه »
مردم اوز از جناب کرامتی شهردار بخاطر مبلمان شهری. وفضای. سبز شهری وهم چنین بخاطر. عدم. ارتقای. درجه شهرداری. اوز. گلایه مند هستند. ایشان کلا. در هیچ مواردی. در جلسات. پاسخگوی. افکار. عمومی. نیستند. چرا؟؟!!
آقای خضری. اینشالله هرچه زودتر. این تاریخچه نویسی دانشگاه. آزاد. تمام شود. وحقایق. گفته شود وزحمات شما هم. قدر دانی. شود. اما بازهم. از تجربیات. شما وپشتکار. شما. در امور بهداشت. ودرمان شهرستان. در مورد. گرفتن. تجهیزات بیمارستان. وپیگیری. وتوسعه بیمارستان. جدید. در اور در قالب. هییت امنا وانجمن خیرین. بیمارستانی استفاده. گرد بازهم. نام نیکی از خودتان. در اینگونه موارد. بیادگار گذارید. با تشکر