حد ضرر کجاست؟ یا «ایران چقدر باید زیان ببیند تا شیوه های حکمرانی تغییر کند؟!»
بر اساس برآوردهای کارشناسان، زیان ناشی از تحریم ها، سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار است؛ رقمی که می تواند اقتصاد ایران را از این رو به آن رو کند و معیشت همه ایرانی ها را متحول سازد. سوال این است که حد ضرر تحریم ها کجاست؟ سالانه باید به چه عددی از ضرر برسیم که بگوییم حالا به نقطه “حد ضرر” رسیدیم و باید مجموعه ای از تدابیر را برای عادی سازی روابط با دنیا که مقدمه رفع تحریم هاست، تمهید کنیم؟
عصر ایران ؛ جعفر محمدی – در بازارهای مالی مانند بورس، اصطلاحی وجود دارد به نام “حد ضرر” که معنایش به زبان ساده این است که صاحب سرمایه، برای سهم خود عددی را تعیین می کند که اگر قیمت بدان نزول کرد، از بازار خارج شود تا بیش از این ضرر نکند. تعیین این رقم، بسیاری را از زیان های هنگفت و ورشکستگی نجات داده است.
اصل تعیین “حد ضرر” را می توان به همه امور زندگی تعمیم داد؛ از زندگی شخصی و ارتباط با دوستان گرفته تا حکومتداری.
در این نوشتار کوتاه، می خواهم با چند پرسش، نظر و حواس متولیان حکمرانی در کشور را به تعبیر راهبردی “حد ضرر” معطوف کنم:
۱ – بر اساس برآوردهای کارشناسان، زیان ناشی از تحریم ها، سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار است؛ رقمی که می تواند اقتصاد ایران را از این رو به آن رو کند و معیشت همه ایرانی ها را متحول سازد.
سوال این است که حد ضرر تحریم ها کجاست؟ سالانه باید به چه عددی از ضرر برسیم که بگوییم حالا به نقطه “حد ضرر” رسیدیم و باید مجموعه ای از تدابیر را برای عادی سازی روابط با دنیا که مقدمه رفع تحریم هاست، تمهید کنیم؟
۲ – سال گذشته، پژوهشی رسمی و ملی با عنوان «موج چهارم پیمایش ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان» انجام و نتایج آن در رسانه های داخلی منتشر شد که خلاصه خروجی اش این بود: ۹۲ درصد مردم ایران از وضع موجود ناراضی هستند و فقط ۸ درصد وضع موجود را قابل قبول می دانند.
این، یک آمار رسمی و مستند است و سوال این که چند درصد از مردم یک کشور باید از وضع موجود ناراضی باشند تا این نتیجه حاصل شود که باید روش های حکمرانی را تغییر داد؟ حد ضرر نارضایتی عمومی چه عددی است؟
۳ – آمار مهاجرت ایرانی ها به خارج از کشور همچنان صعودی است؛ بسیاری از شرکت های ایرانی، نیروهای خود را به دلیل مهاجرت شان از دست می دهند و نمی توانند جایگزین کنند. رئیس کمیسیون بهداشت مجلس اعلام کرده که تنها در ۲ سال گذشته، ۱۰ هزار پزشک از ایران مهاجرت کرده اند و کار به جایی رسیده که در برخی استان های کشور حتی یک جراج قلب هم نمانده است. مهاجرت ایرانیان، تنها محدود به متخصصان آکادمیک نیست و کارشناسان فنی و کاربلدهای تجربی از تعمیرکار و باغبان گرفته تا راننده جرثقیل و آشپز از کشور می روند و ایران، رسماً دارد از سرمایه انسانی تهی می شود.
حد ضرر این پدیده کجاست؟ مثلاً باید سالی چند پزشک از ایران بروند تا سیاستگذاران به این جمع بندی برسند که دیگر بس است و باید طور دیگر حکمرانی کرد تا ایرانی در ایران بماند؟
۴ – وزیر بهداشت گفته است که سالانه ۵۰ هزار ایرانی بر اثر آلودگی هوا می میرند. او خسارت ناشی از آلودگی هوا را نیز بین ۱۲ تا ۲۰ میلیارد دلار ذکر کرده است. سوخت کم کیفیت خودروها، تکنولوژی قدیمی موتورها، خودروها و کارخانه ها، مازوت سوزی در نیروگاه ها، فلرسوزی در صنعت نفت و … همه و همه دست به دست هم داده اند تا در شهرهای ایران هولوکاستی دائمی برقرار شود.
عددی که به عنوان سقف فوتی ها و سقف خسارت های مالی ناشی از آلودگی هوا تعیین شده چیست و چند نفر در سال باید بمیرند و چند میلیارد دلار به خسارت های کنونی افزوده شود که تصمیم گیران به این نتیجه برسند که باید مشکل را ریشه ای حل کرد و نه با تعطیلی های موقت و به امید باد نشستن!
۵ – طبق اعلام مرکز آمار ایران، سال گذشته ۹۳۰ هزار دانش آموز ایرانی ترک تحصیل کرده اند که نسبت به سال قبل تر، ۲ در صد افزایش داشته است. سطح علمی دانش آموزان ایرانی نیز در طول سال های اخیر، نسبت به دانش آموزان کشورهای دیگر دچار افت بوده است به طوری که در آخرین آزمون آزمون بینالمللی تیمز، دانش آموزان ایرانی در بین ۵۸ کشور، رتبه ۵۴ را به دست آورده اند، جایی نزدیک قعر جدول!
حد ضرر در آموزش و پرورش کجاست؟ سرمایه های آینده این کشور باید تا چه مرحله ای بسوزند که مشخص شود روش های کنونی باید تغییر کند؟!
۶ – سال ۱۳۷۶ ، سریالی در ایران پخش شد به نام “مردان آنجلس” که داستان اصحاب کهف را روایت می کرد که بعد از صدها سال خوابیدن در غار، بیدار می شوند و یکی را به بازار می فرستند و بقیه ماجراها.در سالی که این سریال پخش می شد، قیمت هر دلار حدود ۴۸۰ تومان بود و حالا که نه صدها سال که تنها ۲۷ سال می گذرد دلار به ۸۲۰۰۰ تومان رسیده است، یعنی ۱۷۱ برابر! که احتمالاً حتی اصحاب کهف نیز چنین چیزی را تجربه نکردند.
سوال اینجاست که حد ضرر افت مستمر ارزش پول ملی چه عددی است و مشخصاً هر دلار در ایران باید به چه قیمتی برسد که بگویند بس است؛ باید چاره ای اساسی اندیشید؟!
۷ – …
آنچه نوشته شد، مشتی هستند نمونه خروار از “حدضرر” هایی که تعیین نشده اند و می توان بدان ها پدیده های متعدد و مهمی که قابل اندازه گیری و عدد دهی هستند را افزود، مانند فرونشست زمین، بی آبی، کاهش سرمایه گذاری خارجی، کاهش درآمد سرانه، کاهش سرمایه اجتماعی، تعطیلی و نیمه تعطیلی واحدهای صنعتی، آلودگی های غذایی، طلاق، خودکشی، بیابان زایی، تلفات رانندگی، جرم و جنایت، افت گردشگری، فرسودگی ناوگان حمل و نقل و … و درباره تک تک شان پرسید که حدد ضررش کجاست؟ سوالاتی که اگر مانند یک مدیر ماهر سرمایه گذاری پرسیده و بدان ها ترتیب اثر داده نشود، سهامدار سرمایه یعنی ملت ایران، به طور فزاینده دچار زیان می شود و بیم ورشگستکی می رود.
لینک کوتاه:
با تشکر از جناب عزیز خضری مطلب مهم وجالبی. باز نشر. کرده اید اینشالله دراین راه وقدمی که برای. روشن. شدن. اذهان. عمومی برداشته اید موفق باشی اینگونه خبر. رسانی در اوز را بفال نیک میگیریم. زیرا. از نقش. روابط. عمومی. بودن. ادارات. فاصله. گرفته اید واین یک تحول جدید. است. اینشالله
مطلبی بسیار بجا و عالی امیدوارم ریاست جمهور عمیقآ به اینگونه نصایح وهشدار ها توجه کنند بابا ما این همه مسئول بالا مقام در کشورمان داریم یکی بیاید بگوید چرا دلار افسار گسیخته بالا میرود حداقل یکی به ریاست مجلس بگوید بابا توکه غم خالی بودن یخچال مردم داشتی الان رو سفرشون نون بزحمت پیدا میشه
اخبار ومطالب اجتماعی سایت پیام دانش درمقایسه بادیگر. سایتهای. خبری. اوز بهتر. وبه همین خاطر دارای مخاطبان بیشتری هم. هست امید. است بازهم پرمحتواتر شود اگر مطلبی درباره کمبودها ومشکلات ومطالبات اوز بنویسید ودرباره اینکه چرا با اماده شدن مکان. وتجهیزات. اداره ثبت. اسناد واملاک بازهم. برای افتتاح ان تاخیر. می افتد از مسولان. ارشد. در اوز سوال نمایید. ممنون میشویم منتظر اقدامات شما هستیم
مطلب بسیارجالب وقابل تاملی است که نویسنده درست زده به وسط خال ومشکلاتی که همه ایرانیها بدان دچارند وهیچکس حتی بالاترین مقام احرایی هم پاسخگونیستندوبرایشان مهم هم نیست که تاریخ ونسلهای بعدازماچه قضاوتی درباره آنها خواهدنمود ….خدا به دادملت مصیبت زده مان برسد.
طی ۳ روز اخیر جناب مدیر کل. دادگستری. فارس درمنطقه بودند واز لارستان. وگراش بازدید. ودرمورد حوزه های قضایی لار وگراش. وصحرای باغ هم اطهار نظر ودستوراتی. دادند اما دراین مورد از دادگستری. اوز خبری. نبود. ورسانه های محلی هم. صحبتی. نکردند ؟؟!!!
مدتی از جناب دکتر زندوی ریس دادگستری اوز درسانه ها خبری نیست قرار بود اداره پزشکی قانونی که زیر مجموعه دادگستری. است. در اوز تاسبس شود. اما دیگه خبری نیست ؟؟؟
صبح که از خواب پا میشیم از دیشب فقیرتر شدیم در حالیکه نه دزدی بمالمون زده شده ونه باختی در بازی قمار داشتیم . البته تمام دیشب خواب بودیم فقط خواب نه بیشتر نه کمتر
سلام
مسئله ای که حل نشده این هست که هیچ ضمانتی وجود ندارد که با مذاکره و تن دادن به خواست غرب، وضعیت اقتصاد بهبود یابد. والا هیچکس مختلف این موضوع نیست، چند بار باید ضرر کنیم که متوجه شویم این یک هویجی بیش پیش روی ما نیست، چند بار باید تحقیر شویم که متوجه شویم امضای امثال کری تضمینی ندارد. دوباره آدرس غلط ندهیم.
اقا سلمان با این وضع. اسف بار که نمی شود. ادامه. داد جوانان بیکار ودیگر. امیدی برای. خانه دار شدن وزندگی. معمولی. ندارند ماهم باید مانند کشورهای. همسایه ودنبا باشیم باهمه رابطه داشته باشیم. با اقتصاد جهان ارتباط. داشته باشیم وبا دیگران. سر جنگ وخصومت نداشته باشیم تادیگران وسرمایه جهانی هم. درایران بیایند. وایجاد کار. ورونق. اقتصادی. شود. مردم. از فلاکت. نجات. پیدا کنند. کسی. ادرس. غلط. نمی. دهد ادرس درست هم این. استکه باهمه دنیای. ازاد. رابطه خوب. وحسنه. داسته باشیم. دوران گردن کلفتی وشعار. دادن های. توخالی. گذشته. نتیجه. ان مشکلاتی. است که دامن گیر. مردم. ومملکت. شده.… ادامه »