عبدالعزیز خضری: حماسه ۸ آذر ۱۳۷۶ بازی سرنوشت ساز فوتبال ایران و استرالیا
عبدالعزیز خضری*: روزی که قرار بود بین تیم های ملی فوتبال ایران و استرالیا از دور برگشت برگزار شود بیمارستان شاغل بودم. دو نفر متخصص اطفال طرحی به بیمارستان اختصاص داده بودند با وجودی که خانه شان آماده شده بود اما با کسری هایی روبرو بود و آن دوران کمبود پزشکان متخصص به شدت وجود داشت و در شهری مثل اوز در مقابل امکانات گراش و قدرت لار به هر طریق ممکن ضرورت داشت متخصصان را راضی نگهداشت.
آن دو متخصص دو خانم خوش برخورد و متین بودند.
بازی ایران و استرالیا ساعت ۱۳ برگزار می شد با ابراهیم احمدی، رئیس وقت بخش پرستاری، پیرامون بازی و اسکان پزشکان گفتگو می کردم و با وجود ناامیدی از فضای فوتبال ناشی از برتری تیم ملی فوتبال استرالیا، به احمدی گفتم تصورم این است ایران پیروز زمین باشد، البته استرالیا خیلی قوی بود و فکر کنم ده نفر از بازیکنانش از جمله مارک بوسنویچ بازیکن مطرح آن روز، گلر اول تیم نامدارباشگاه منسچریونایتد انگلیس بود وبقیه هم در تیم های مطرح اروپایی بازی می کردند.
همکاران فوتبال دوست که قابل توجه بودند ساعت ۱۲:۴۵ برای تماشای بازی، به منازل خود رفتند، درجریان بازی یکی از فرزندانم تماس گرفت چرا نیامدی بازی را تماشا کنی؟ و افزود از نتیجه اطلاع داری؟ پاسخ منفی بود. گفت: ۲ گل خوردیم.به وی دلداری دادم و گفتم نگران نباشید بابا، تیم ملی فوتبال ایران موفق می شود.
و اما سال ۱۳۷۶ قاره آسیا در آخرین رقابت مقدماتی، ودو بازی رفت و برگشت مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه، دوران حساسی را تجربه می کرد که شاید فوتبال در جهان را تحت الشعاع قرارداده بود.
پیش از این تیم های ملی فوتبال عربستان سعودی، کره جنوبی به صورت مستقیم و ژاپن در برابر ایران به صورت حذفی درون قاره ای به جام جهانی صعود کرده بودند وسی و دومین تیم ودر حقیقت آخرین تیم جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه می بایست پس از بازی بین قاره ای(آسیا که ایران بود و قاره استرالیا که استرالیا بود) برگزیده شود، آن موقع استرالیا در عضویت کنفدراسیون فوتبال آسیا قرار نداشت.
ایران در حالی در روز هشتم آذر وارد ورزشگاه شهر ملبورن استرالیا می شد که در تهران با این کشور با نتیجه مساوی یک بر یک متوقف شده بود و همین نتیجه حساسیت بازی برگشت را بالا برده بود، چون حتی نتیجه مساوی صفر. صفر استرالیا برنده رقابت معرفی می شد.
بازی سراسر هجومی تیم استرالیا در نیمه نخست منجر به دریافت یک گل از بازیکن استرالیا توسط ایران شد و دقایق اولیه نیمه دوم ایران گل دوم را نیز دریافت کرد.
و اما ورود یک استرالیایی به داخل زمین و پاره کردن تور دروازه ایران، به توقف چند دقیقه ای بازی منجر شد و شاید نعمتی برای تیم ملی فوتبال ایران بود، تا به بازنگری و تمرکز تیمی بیشتر دست پیدا کند.
در این فرصت احمدرضا عابدزاده دروازه بان تیم ایران که نقش برجسته ای در مقابل حملات پرشمار و بی وقفه بازیکنان استرالیا از خود بروز داد و با خونسردی و حرکات روحیه بخشش مانع خوردن گل های بیشتر می شد.
وی موقع توقف بازی در زمین مرتب پشتک می زد و با ساندروپل داور اهل کشور مجارستان حرف می زد و معلوم نبود با چه زبانی با داور در حال گفتگوست و این ها بر بالا رفتن روحیه بازیکنان خودی و پایین آمدن روحیه تیم حریف تاثیر فراوان گذاشت.
دقایقی پس از به جریان افتادن مجدد بازی، کریم باقری یکی از گل ها را پاسخ داد و چهار دقیقه بعد خداداد عزیزی با گرفتن توپ عالی از علی دایی و پیشروی ویورش به سوی دروازه حریف برای باردوم دروازه بان تیم ملی فوتبال استرالیا را تسلیم کرد.
داور ۸ دقیقه وقت اضافه گرفت که برای بینندگان تمام ناشدنی بود تا نهایتا تیم ملی فوتبال ایران با نتیجه ۲-۲ کشور میزبان را متوقف کند و به لطف گل زده ی بیشتر در خانه رقیب، به عنوان آخرین تیم به جام جهانی سال ۱۹۹۸ فرانسه صعود کرد.
سرمربی وقت تیم ملی استرالیا تری ونیلز انگلیسی بود که سابقه مربی گری تیم ملی انگلیس و باشگاه ها ناتنهام و بارسلونیای اسپانیا را در کارنامه خود داشت و سرمربی تیم ملی ایران والدیر بادو ویرا برزیلی بود که در پایان بازی اظهار کرد:
«من فقط روی نیمکت نشستم و دعا کردم. برای استرالیاییها خیلی متاسفم. میدانم الان کودکان استرالیایی که فوتبال بازی میکنند چه حس و حالی دارند. استرالیا اینجا باید برنده میشد.»
البته با برکناری ویرا، موفق به ادامه سرمربی گری با تیم ایران نشد و جایش را به تومیسلاواویچ سرمربی نامدار اهل کشور کرواسی که بدرود حیات گفته است، داد.
وی در زمان کوتاه حضور خود در ایران نقشی سازنده برای فوتبال ایران از خود بجا گذاشت .
و اما، اویچ به خاطر نتایج ضعیف بازی های تدارکاتی به ویژه شکست ۷-۱ مقابل باشگاه رم ایتالیا برکنار و جایش را به جلال طالبی داد.
ساندروپل، داور مشهور اهل مجارستان، که دوستداران فوتبال در ایران از وی با خاطره خوب یاد می کنند در ۳سال قبل و در سن ۶۷ سالگی از دنیا رفت.
تیم ملی فوتبال ایران در رقابت های نهایی سال ۱۹۹۸ میلادی که با کشورهای آلمان، یوگسلاوی و آمریکا هم گروه بود پس از پیروزی تاریخی مقابل تیم ملی آمریکا و واگذار کردن بازی برابر تیم های ملی یوگسلاوی و آلمان به ترتیب با نتیجه ۱بر۰ و ۲ بر ۰ از صعود به مرحله بعد بازماندند.
واما در حال حاضر چند نفر از افراد شاخص در این رقابت (ساندروپل، داور، تری ونیلز مربی) زندگی را بدرود گفته اند و والدیر بادو ویرا برزیلی سرمربی تیم ملی فوتبال ایران درسال ۱۳۷۶، همچون دراگان اسکوچیج اهل کروواسی که در جام جهانبی اخیر در قطر(سال ۲۰۲۴) توسط مهدی تاج که معلوم نیست با چه اهرم قدرتی به فدراسیون بازگشت ودرحال حاضربا همه نتایج ضعیفی که تیم های فوتبال ایران در هررده، ملی و باشگاهی بدست آورده اند، همچنان در سمت رییس فدراسیون فوتبال باقی مانده است، بی انصافانه برکنار شد
*: مدیر مسئول پایگاه خبری و فصل نامه پیام دانش اوز
لینک کوتاه:
خاطره جالب و خواندنی بود مرور زمان آدم خیلی چیزها را فراموش میکندیادآوری خوبی بود واقعآ به وییرا بی حرمتی شد
تاج را برای بهبود فوتبال برنگرداندند وقتی صدا وسیما که خودش قدرتی است رقیب تاج نتونست بشه باید حساب دستنون بیاد قدرتی پشت سر تاج بوده و هست
یادآنروز بخیر به ویرا واقعا ظلم شد البته غرورتیم استرالیارا گرفت وئهمین موجب شکستش شد
Bواقعا اگر در بیمارستان زمان شما چنین وقتهایی گذاشته نمیشد به آن درجه از پیشرفت منمیرسید یادم مانده است آنروز که مسابقه فوتبال ایران واسترالیا بود وهیچ علاقه ای هم بتماشای فوتبال نداشتندهمه بجز پرستار ومامای شیفت که مجبور به کماندن بودند رفتند ومنهم از آنهایی بودم که در بیمارستان ماندم یادش بخیر هرچند زیاد زحمت میکشیدیم ولی الحمدالله از کارم راضیم
برام مهم بود یک سایت محلی یک واقعه تاریخی عجیب وغریب را بزیبایی نقل میکند. حیفم آمد با کامنت یادداشت زیر در نقل واقعه شما سهیم نشوم. مدارس ایران دو شیفته بودند، وقتی که احمدرضا عابدزاده یک انگشتی توپی را کنترل کرد و ایرانیان را در سراسر دنیا به امید و اعتماد به نفس دعوت کرد. «ظهریها» از جلو نظام میکردند هنگامی که مهدی پاشازاده از روی خط دروازه احمدرضا توپی را بیرون کشید و صفها به سمت کلاسها روانه شدند. بیرحمترین آدمهای روی زمین معلمانی بودند که کلاسهای درس را تعطیل نکردند. چه آموزش و پرورشی بالاتر از همدلی… ادامه »
جالب نوشتید اما ویرایش بهترشود
تمیز و زیبا نوشتید درود برشما