*وضعیت بازار و کسب و کار در شهر*
فرید دستوری*: بعنوان یک شهروند و مشتری و آشنا با کسب و کار، و کسی که در امور مالی و حسابداری و حسابرسی مطالعه و تحصیل نموده و تجربه کسب و کار در تهران و کشور امارات داشته عرض می کنم روال کار بازار ما مناسب نیست در این خصوص در سطح شهر و شهر های مجاور تحقیق و بررسی صورت گرفته که در ذیل به مشکلات و نواقص اشاره خواهد شد.
وارد بحث تخصصی مارکتینگ و بازاریابی و فروش و مدیریت بازار و… نمی شوم شاید از حوصله عزیزان خارج باشد فقط بصورت عامیانه و ساده و قابل فهم و ملموس برای همگان نکاتی عنوان می گردد.
در ابتدای امر برای روشن شدن موضوع تعاریفی مطرح و سپس می پردازم به بعضی از مشکلات و معضلاتی که کسبه با آن دست و پنجه نرم می کنند.
*تعریف کسب و کار ( Business )*
در واقع نمی توان تعریف دقیقی ارائه داد اما چیزی که مرسوم و عرف است در مقابل ارائه خدمات و کالا وجوهی رد و بدل می شود به تعبیر دیگر فعالیتی است برای امرار معاش ، که بعضی ها بدنبال سود و رشد و گسترش فعالیت خودشان و یا اشتغالزایی و… هستند بسته به دیدگاه هر فرد این مهم فرق خواهد کرد.
تعریف بازار ( Market, Bazaar, Marketplace )
به محل و مکانی گفته می شود که دو یا چند نفر در آن کالا و خدمات را با یکدیگر معامله می کنند و این تعامل اغلب در مکان فیزیکی است بدون در نظر گرفتن بازارها و تجارت آنلاین…
همیشه در حال مقایسه کردن وضعیت اقتصادی بازار شهر با شهر های مجاور بوده و هستیم و احتمالا خواهیم بود.
*بعنوان مثال به مواردی از مشکلات و معضلات بازار شهر اشاره می گردد و امیدوارم با دید مثبت و سعه صدر مورد توجه قرار گیرد اگر شما در این خصوص پیشنهاد و راهکاری دارید از مطرح کردن آن دریغ نفرمایید.*
۱ـ زیر ساخت های شهری مناسب بازار و کسب و کار نیست و یا کمتر به آن توجه شده است.
۲ـ عدم توجه به آموزش در امر کسب و کار و تجارت، زیرا راز بقای ماندن در بازار داشتن دانش و مهارت و تجربه و…است.
۳ـ داشتن سرمایه کافی…
۴ـ مشتری مداری و داشتن اخلاق مناسب در امر تجارت باعث پیشرفت کار خواهد شد.متاسفانه مشاهده می شود بعضی از کسبه به دلایلی کم حوصله یا تندخو هستند و یا در حال کار با گوشی موبایل می باشند و به خواسته های مراجعه کنندگان کم توجهی می نمایند این اعمال باعث فرار مشتریان خواهد شد.
۵ـ تبلیغات مناسب و قابل فهم…
۶ـ ناکافی بودن محل پارک و پارکینگ برای مشتریان داخلی و اطراف شهر ، که این امر ناشی از کم توجهی و عدم رعایت استانداردهای شهر سازی در طراحی خیابان هاست.
علی رغم اینکه محل پارک ناکافی است متاسفانه صاحبان مغازه و بعضی از کسبه وسائط نقلیه خود را در جلوی مغازه خود و یا دیگران پارک می نمایند که باعث آسیب زدن به کسب و کار خود می شوند.
۷ـ بنظر می رسد اگر سطح پاساژها و مراکز خرید هم سطح خیابان و در معرض دید مشتری باشد بیشتر جلب توجه می کنند تا اینکه چندین پله از سطح پیاده رو و خیابان بالاتر باشد.
۸ ـ عدم توجه به تنوع اجناس از نظر کمی و کیفی
۹ـ مناسب بودن نرخ ها در بازارهای رقابتی، بهتر است اجناس از شرکت ها و تولیدی ها خریداری شود که بتوان قدرت مانور و رقابت با شهر های مجاور داشته باشند.
۱۰ـ در کنار مغازه ها و نمایشگاه ها ، نیاز به انبار های مناسب کالاست.
۱۱ـ عدم پرداخت بموقع قروض در انگیزه و فعالیت کاسبان موثر است.
۱۲ـ عدم پایداری قوانین و مقررات مختلف مخصوصا قوانین تجاری بر روی اقتصاد ملی و بازارهای محلی اثرگذار است.
۱۳ـ وضع قانون و مقررات مالیاتی بر روی فعالیت های تجاری و معاملات بازار اثر بخش خواهد بود ( ممکن است اثرات منفی یا مثبت داشته باشد)
۱۴ـ خوش قولی و بد قولی در انجام تعهدات در معاملات اثر گذارند.
۱۵ـ عدم توجه به خدمات پس از فروش… باعث کاهش مشتریان و بی اعتمادی آنها خواهد شد.
۱۶ـ بعضاً بالاتر بودن نرخ هزینه تعمیرات و نصاب ها نسبت به شهرهای مجاور و عدم توجه به سرویس دهی یا شکایات مشتریان پس از تعمیرات و نصب لوازم ،باعث کاهش و نارضایتی مردم خواهد شد.
۱۷ـ معضل گشودن مغازه، صرفاً بخاطر سرگرمی و بی کار نبودن و …زیان بار خواهد بود.
۱۸ـ عدم توجه به زمان شروع کار و پایان کار، مشتریان باید بدانند که شروع و پایان کسب و کار ها در سطح شهر چه زمانی است که بتوانند برای خرید برنامه ریزی کنند متاسفانه بعضی از کسبه دیر می آیند و زود می روند و وقت مشخصی ندارند به همین دلیل مشتریان سردرگم بدنبال جنس مورد نظر خود هستند و این مهم باعث می شود که سر از شهرهای مجاور در بیاورند.
مشتری خبر نمی دهد هر لحظه ممکن است مشتری برای خرید تشریف بیاورد پس از هر لحاظ باید آماده بود.
زمانی که سایر کسبه در خواب هستند اگر شما بیدار باشید موفق و برنده خواهید بود.( نقل از با تجربه های بازار)
علی رغم مشکلات و معضلات اقتصادی و بعضاً سوء مدیریتها و مسائل و مباحث تورم و رکود و کاهش ارزش پول ملی و…
تا آنجایی که دست ماست باید سعی و تلاش نماییم که کسب و کار موفقی داشته باشیم و شاید بعضی ها بگویند پس تفریح و استراحت چه می شود ؟
همه نیاز به آرامش و آسایش داریم اگر طالب کسب و کار موفق باشید یکسری از کارها را باید انجام بدهیم و از بعضی کارها باید خودداری نماییم و زندگی خودمان را مدیریت نماییم که دچار مشکل نشویم.
*عدم اعتماد بنفس و احساس خستگی و ترس از شکست و عدم انضباط در امور و افسردگی و تنبلی آفت های کسب و کار هستند. پس از این مراحل میزان سرمایهگذاری و مسائل مالی و حسابداری و حسابرسی و… مطرح خواهند شد که جزو ارکان تجارت محسوب می شوند.*
*اهداف و طرح ها از قبل باید مشخص باشد و بر اساس آن سرمایهگذاری صورت بگیرد.*
بد نیست یک تعریفی از تنبلی و افسردگی بصورت مختصر داشته باشیم افسردگی اغلب با تنبلی اشتباه گرفته می شود اما تفاوت این دو مسئله آنجاست که در افسردگی فرد نمی تواند کاری انجام دهد حتی اگر میل به انجام آن کار داشته باشد در صورتی که اساساً افراد تنبل از هر گونه کاری گریزان هستند.
*پیشنهادات و راهکارها…*
ـ مشتریان و فروشندگان از یکدیگر تقاضاهایی دارند که هر یک به نوبه خود می بایست اصول بازار و تجارت را رعایت نمایند.
ـ کاسب با انصاف حبیب و دوست خدا است.
ـ آدم خوش حساب شریک مال مردم است.
ـ ایجاد انگیزه و انرژی مثبت در بین سرمایه گذاران مخصوصا فعالین و کار آفرینان جوان و مستعد با در اختیار گذاشتن انواع تسهیلات مادی و معنوی مردمی و دولتی…
ـ نحوه تعامل و همکاری اتحادیه ها و صنوف و وزارتخانه صمت و ادارت صمت در شهرستان ها در افت و خیز فعالیت کسبه موثر است.
*پیشنهاد می شود اتحادیه ها و اصناف و اداره صمت چارت و نقشه ای از مشاغل و موقعیت های شغلی و مراکز تجاری تهیه نموده و آنرا در اختیار سرمایه گذاران قرار دهند تا ممانعت شود از دوباره کاری و اتلاف و پرت سرمایهگذاریها…*
مردم و متقاضیان را راهنمایی کنند از نظر میزان سرمایهگذاری در مشاغل و صنوف مختلف ، محل های اشباع شده در رابطه با شغل های مختلف مشخص شوند به همین منظور نیاز به نقشه و اطلاعات و آمارهای دقیق از کسب و کارهاست.
تعداد زیاد یک صنف و شغل در شهر مناسب نیست بلکه مزاحم هم صنف های خود خواهد شد هر چیزی یک حد و حدود و اندازه ای دارد از میزان خود بگذرد مخرب خواهد شد.
کوتاه سخن اینکه ؛ تمام ارگانها و سازمانها مخصوصا شهرداری و اداره صمت و اتحادیه ها و صنوف و… سعی کنند در حد توان و بضاعت خودشان مردم را راهنمایی و آموزش دهند که دلسرد و بی انگیزه نشوند و سعی شود کسب و کارها متمم و مکمل یکدیگر باشند تا ایجاد هم افزایی و بهره وری شود در غیر اینصورت روزانه شاهد تعطیلی و ورشکستگی کسب و کارها خواهیم بود پس بهتر است از خرد جمعی و عقلانیت و کارگروهی متشکل بهرهمند شویم تا همیشه موفق و سربلند باشیم.
*خدایا چنان کن سرانجام کار تو خشنود باشی و ما رستگار*
*: فعال فرهنگی وو اجتماعی و مدیر کارگروه مشورتی از اوز
یکم اسفندماه ۱۴۰۳
لینک کوتاه:
دقیقآ بچیز درستی اشاره کردید کاسبان اوزی واقعآ کاسب نیستند بقول شما یا با موبایل خودشان ور میروند ویا برخوردی خوبی به مشتری نمیکنند
وقت بخیر جناب دستوری . کاسبکار باید دغل و خرجش را کنترل کند و دوم اینکه اجازه ندهد یک درهم مال حرام وارد مغازه شود اگر یک درهم مال حرام وارد مغازه شد تمام مغازه بی خیر و برکت میشود و دیگر اینکه هر زن و دختری که وارد مغازه شد باید به دید خواهری نگاهش بکنی و سوم اخلاق چهارم قیمت مناسب و پنچم کالای خوب اگر کاسبکار این قوانین را رعایت بکند صد در صد موفق میشود حتی اگر مغازه اش رو کله کوه باشد
ارادتمند شما فردین اناخی
سلام جناب آقای دستوری، همه آن مواردی که برای رونق کسب و کار اشاره فرمودین و اینکه شهر ما از همسایههای خود در این زمینه متمایز ساخته، بر میگردد به بند اول که به زیر ساخت شهری اشاره فرموده بودین. بندهای دیگر هم عالی بود ولی بر میگردد به شهرهای که ضربه مهلکی از زیر ساخت شهر از جمله مسیر نامربوط گریز مسافر از شهر نداشتهاند. عمده داد و ستد و خریدرارن ما از بخش بلوکات بودند وگرنه خنج و فیشور خود بازاری همتراز ما داشتند. شاید دوستانی بگویند اول شهر تجاری کنیم تا مسافر تشویق به گذر از شهر… ادامه »
باسلام جناب باغی سالهاست که فعالیت و صحبتهای شما رو دیده و شنیده ام به کرات در مورد رونق شهر و راهکار برای برون رفت از این وضعیت سخنها گفته اید چه در فضای مجازی و چه در سایت های رسمی … و مخصوصا پیگیری حضوری شما را چه در سطح شهر و چه در استانداری دیده و شنیده ایم باعث تاسف هست که اینهمه تلاش خالصانه و مخصوصا روشنگری های شما ، مورد بی مهری و بعضا هجمه قرار میگیرد که کمال بی انصافی است در باب بلوار وحدت باید بگویم که مانده ام چرا گره ای که با… ادامه »
کلی گویی، مشکلی را حل نمیکند/ مشکل اساسی مردم عدم هماهنگی بین درآمدشان و هزینههای زندگی است
آقای باغی سلام من از راهکاری که دادید قبول دارم ولی امروز اوز ما به سرمایه گذاری احتیاج دارد و شما همیشه دنبال کسب و کار بودید و از کاسبان موفق هم بودید برای همین بعنوان یک اوزی از شما و دیگر اوزیها چون اوزیهای ساکن بندر عباس تقاضا میکنم به اوز برگردید وسرمایه گذاری نمایید من اطمینان دارم اوز رونق خواهد گرفت و این حرف فقط بشما نمیزنم بلکه بیشتر همشهریان است و اوز نه تنها در تجارت بلکه در ادارات چون شورای شهر و شورای اصناف هم میتوانید تاثیر بگذارید
قربانی این شهر فقط من نبودم
بنده خدا اقای باغی طوری صحبت میکنند که احساس میکنند قربانی سیاست های شهر اوز. شده اند. درحالیکه ایشان هم. مثل هزاران نفر دیگر بخاطر منافع شخصی خودشان از اوز رفته اند اما هستند کسانی که. رفته اند وکماکان حضورشان. با کارهای خیرشان دربین مردم اوز احساس. میشود
مردم شهر با این سفسطه بازی و دروِغ پردازیها، دست از مطالبهگری بر نخواهند داشت. مردم آنچه باغی و امثالهم از سالها پیش برای شهرشان آیندهنگری کردهاند، امروزه همان خاموشی کسب و کار و افت فاحش رونق اقتصادی به عینه شاهد هستند. اوز را دریابید تا بیش از این مردم منطقه و شهرهای دیگر نظارهگر کوچک شدن آن نباشند، با اطمینان میگویم نه فقط چراغانی و…بلکه اگر فرش خیابانهای شهر هم با آب طلا بگیریم باز این شهر درجا خواهد زد. راهکارهای مردمی را دریابید و عمل کنید تا بیش از این شاهد آن آیندهنگریها، که اوز مظلوم را از… ادامه »
آقای باغی گرامی شما چرا سرمایه ها را کلا از اوز خارج کرده اید. این اقدامات شما و امثال هم یکی از دلایل اصلی عدم رونق کسب و کار است .قبول کنید
سلام کاسب گرامی اگر واقعاً کاسب هستید، یک بار دیگر کامنت مرا مطالعه بفرمایید شاید این بار به جواب خود برسید
اقای باغی مشکل. امروز شهرما اوز. وکلا ایران ما. خواندن چندبار کامنت شما نیست با سخنرانی وکامنت گذاشتن هم مشکلی حل نمیشود شما در هرکجا هستید بسلامت. اوز باشید. شهر شهر اوز. وساکنانش هم به یاری خدا اباد خواهد شد. با تشکر. گاسب. اوزی
منتظر خواهیم ماند
تشکر از آقای باغی که پاسخگو هستند ولی این اوز عین قالی بزرگی میماند که باید جمعیت زیادی جمع بشوند و بلندش کنند وببخشید اسم جنازه میادرم ومثال میزنم ومانند جنازه ای که جمعیت کثیر در حمل آن باید از هم سبقت بگیرند وزیر آن بروند و حملش کنند والبته نه بسوی گورستان بلکه بسمت آبادستان بنابراین اوز نیاز بهمه دارد تا با همدلی ووحدت حرکت کند وپیشرفت نماید
راهکار خوبی است با این حال شورا وشهرداری بایستی زمینه های رونق کسب وکار رافراهم بیاورند همش نباید کاسبان مخصوصا خرده کسب را متهم کرد که اخلاق ندارند وبرخورد خوب نمیکنند
کسانیکه در اوز معامله کلان با سود کلان انجام میدادند با خروج سرمایه هایسان از اوز را قربانی منافع شخصی کردند
از اقای باغی. وسایر کامنت گذاران که بااین صحبتهای بی حاصل انرژی اجتماعی شهروندان را میگیرند تقاضا میکنیم که خاتمه بدهند به جای ان بفکر همکاری. وهمیاری. با فرماندار محترم باشند. تا کارهای. اساسی شهرستان. را به سرانجامی برسانند. موضوع. بهداشت. ودرمان (بیمارستانها). موضوع. جادهها وموضوع کمبود. ادارات دولتی مسایل. اساسی. اوز. می باشد که باید همه همشهریان. دران مطالبه گری. وهمکاری. نمایند
گویا شما در خواب ناز تشریف دارید وقتی اذعان میدارید که این صحبتهای بی حاصل میکنید و به فکر همکاری با …. باشند و البته کمی تناقض هم در پیامتان دیده میشود چون یکی از مهمترین عامل ورود جمعیت به شهر که برای شهر ما حکم ضربان قلب دارد، ورودی از طرف دوراهی کوره هست که بلوکات و کلا تمام مردمی که از سراسر ایران به این سمت تردد میکنند از این مسیر به بیرون از اوز هدایت میشوند از کامنتهای شما اینگونه متوجه شدم که اطلاعات کافی ندارید یا هم اگر دارید ، قصد شما توجیه و طرفداری از… ادامه »