درکارگاه شارستان ازپیشگامی مردان وزنان فارس درانتشار روزنامه و موثر در تصویب قانون مشروطیت صحبت شد
عبدالعزیز خضری*: گروه ایران شناسی شارستان به مدیریت عبدالرحیم ریاحی که از جمعی دوستدار
فرهنگ، ادب، تاریخ و کلا شایقان دانستن در هر زمینه ای تشکیل شده است، به صورت منظم روزهای شنبه هرهفته با انتخاب موضوعی، نشست خودرا با تدریس یکی از اعضای گروه و یا مدرسانی مدعو، برگزار می کند وحتی اعضای گروه را به شهرهای مختلف استان از جمله اوز می برد تا از نزدیک با فرهنگ و هویت ملی پیوند یابند.
نویسنده آغازین متن به سبب عضویت محمدربیع خضری بعضاسعادت شرکت در آیین های شارستان نصیبش می شود که یکی از آن ها شرکت درکارگاه با حضور استاد سیروس رومی پیشکسوت عرصه رسانه بود که از تاریخ مطبوعات سحن گفت.
به لحاظ اهمیت بالای کارکرد گروه شارستان و جایگاه رسانه های همگانی عین سخنان مدرس و البته با افزوده شدن جزییات بیشتر درج می گردد.
شایان ذکر است، کلیه هزینه های گروه از جمله اجاره تالار گردهم آیی، مسافرت به شهرها در راستای بازدید از اماکن تاریخی توسط خود اعضای گروه تامین وپرداخت می شود.
*: مدیر مسئول پایگاه خبری و مجله با پیام دانش اوز
سیروس رومی روزنامه نگار ونویسنده سرشناس شیراز روز ۳خرداد ۱۴۰۴ مدرس کارگاه گروه شارستان بود تا در خصوص تاریخچه مطبوعات در فارس، ایران وجهان برای حاضران گروه که به نظر می آمد استقبال خوبی به عمل آمده بود، صحبت کند.

این نویسنده، تاریخ روزنامه نگاری به دوران روم باستان مرتبط دانست وگفت: وجود مجلس،سنا در امپراتوری روم وگفتگوی نمایندگان، افراد باسواد را ترغیب می کرد بروند پشت دیوار مجلس سنا وسخنان آنان را که پیرامون مسائل عمومی صحبت می کردند یادداشت و با درج روی کاغذ های آن دوران به افراد با سواد می فروختند.
رومی قدمت روزنامه به شکل امروزی را به کشور آلمان معطوف دانست وافزود: آن چه می گوید، برگرفته از مستندات وازروی تعصب نیست.
وی خاطر نشان کرد: نخستین روزنامه در ۲۳۱ سال پیش توسط ارمنیان شیرازی در مدرس هندوستان چاپ و منتشر میشده است.
این پیشکسوت رسانه با تجلیل از میرزاصالح شیرازی به عنوان نخستین ایرانی می تواند معرفی شود که اولین روزنامه با نام کاغذ اخبار منتشر کرد واین نشریه تا زمانی که روزنامه وقایع اتفاقیه توسط میزا تقی خان امیرکبیر، شهرت خودرا حفظ کرده بود.
پروفسور حمید مولانا در سال ۱۳۴۲ در تحقیقات خود در کتابخانه موزه بریتانیا در میان اوراق قدیمی و کهنه اسناد آن مؤسسه دو نسخه از اولین روزنامه ایران بنام کاغذ اخبار را که در زمان محمد شاه قاجار در سال ۱۸۳۷ میلادی توسط میرزا صالح شیرازی چاپ و منتشر میشد کشف نمود و عکس نسخه این روزنامه را برای اولین بار با خود در آن سال به ایران آورد.
پژوهشگر ونویسنده یادآور شد: میرزا صالح درسال ۱۱۶۹ شمسی درکازرون متولد شد و درجمع ۵نفری بود که توسط عباس میرزا ولیعهد قاجاربرای تحصیل به انگلستان فرستاده شدند ومیرزا، زمان تحصیل در انگلستان به زبان های انگلیسی وفرانسه آشنا ومسلط گردید و متاثر از روزنامه نیوزپی پیر، موقع بازگشت به ایران وبا دستگاه چاپی که از فرانسه با خود به ایران آورده بود، نخستین نشریهٔ ایران را (با تقلید اسم انگلیسی newspaper) با عنوان کاغذ اخبار در تهران به چاپ رساندروزنامه کاغذ اخبار را منتشر کرد که مورد پشتیبانی محمدشاه قاجار هم قرار داشت.
رومی با بیان این که آقامحمد خان قاجار و ناصرالدین شاه افکار نو داشتند وبه طوری که دختران ناصرالدین شاه به زنان روشن فکر شهرت یافته بودند.
وی افزود ناصرالدین شاه حتی دستور داد برای حکومت وکشور قانون وضع شود اما پس از ملاحظه آن چون احساس کرد قدرت پادشاه کاهش می یابد، از آن استقبال نکرد.
واما چهره دیگر ماندگار در عرصه روزنامه نگاری ایران باز از استان فارس بود که از پدر یزدی ومادرشیرازی با نام سید ضیاءالدین طباطبائی که از یاران رضا شاه محسوب می شود، که کمک کرد سلسله قاجار جایش را به سلسله پهلوی بدهد و سید ضیا در فرهنگ وادب چهره شناخته شده ای بود.
روزنامه نگار خوش بیان با بیان کار سخت نویسندگی وفشارهای روحی، روانی ومالی که متوجه افراد صاحب قلم است از روزنامه نگار دیگر شیرازی به نام زندخت شیرازی به نیکی یاد کرد که درشرایط سخت وفشار مجله دختران ایران را منتشر کرد اما به خاطر فشار عوامل حکومتی ناچار به عزیمت تهران شد ودر میدان فردوسی اتاقی اجاره کرد و انتشار مجله را از سرگرفت.
زندخت که بیشتر سرمقالات را خود می نوشت، زنان را تشویق میکرد خواستهها و حقوق خود را با جسارت بیان و پیگیری کنند. همچنین مطالب ادبی و شعرهای انقلابی درمجله منتشر میشد
زندخت (زنددخت) شیرازی (۱۲۸۸-۱۳۳۱) روزنامهنگار، شاعر، نویسنده و از پیشگامان جنبش زنان در ایران بود. او «مجمع انقلابی نسوان» را در سال ۱۳۰۶ در سن ۱۸ سالگی تأسیس کرد و به خاطر فشارهای زیاد دچار افسردگی شد که درسال ۱۳۳۱ در ۴۳ سالگی در گذشت.
گزیده ای از شعر زنده یاد وبانوی روشنفکر شیرازی:
فدای خاک وطن کن دلا سر و جان را
که زندگی است در این راه کشته گردیدن
به خاک وطن بوسه زن چو حافظ گفت
که دست زهد فروشان خطاست بوسیدن
رومی با بیان نقش فارسی ها علاوه بر فعالیت روزنامه نگار ی از آزادی خواهی آنان با دیگر آزاد اندیشان میهن نیز یاد وعنوان کرد، روزنامه نگاران کشور در تصویب قانون مشروطیت نقش فراگیر داشته اند.
مدرس کارگاه در خاتمه صحبت هایش ازسوی گروه شارستان با اهدای لوح تجلیل شد و لوح توسط محمدربیع خضری عضو گروه شارستان به مدرس کارگاه تحویل گردید.
خًضری در زمان اهدا ودر فرصت خیلی اندک، از نقش اوزی ها در امر روزنامه نگاری با قدمت بیش از یک صدسال قبل سخن گفت وخاطر نشان کرد، چاپ نشریه الهام درکرمان توسط اوزیها منتشر می شده است و دکتر مصطفی مصباح زاده از پدراوزی ومادر تهرانی موسس روزنامه نامه کیهان می باشد.
که رومی پاسخ داد از،روزنامه الهام بی خبر است اما برای پرداختن به روزنامه کیهان ونقش مصباح زاده و عبدالرحمان فرامرزی در برنامه صحبت هایش بوده است که به خاطر اتمام زمان کارگاه، مجال پرداختن به آن میسر نشده است و در مناسبت های،بعدی از آن سخن خواهد گفت.
محمدربیع خضری یادآور شد درحال حاًضر اوزصاحب دوروزنامه پیام واپسین اوز است وی بامعرفی نویسنده گزارش(عبدالعزیز خضری) افزود: مجله هم که به نظر می رسد اولین مجله شهرستان های جنوب فارس باشد با نام (با پیام دانش اوز)، در اوز منتشر می شود.
لینک کوتاه:
دیدگاه بگذارید