*جستاری کوتاه در باب (( قتلمه ))*
*✒️ غلامرضا لاری*
✅ قتلمه ، نام نوعی شیرینی است که در اکثر استان های کشور از شمال و خراسان و ترکمن تا زابل و جنوب و لارستان با همین نام شناخته میشود و نامهای دیگر مانند *غتلمه / قطلمه / قاتلمه / …..* گونه های تلفظ دیگر همین واژه است
قتلمه در بسیاری کشورهای دیگر مانند *ازبکستان ، ترکیه ، افغانستان ، پاکستان* و…. با همین نام مشهور و متداول است و مشخص نمودن خاستگاه اصلی آن دشوار است
در شهر *لار* و خطه لارستان نیز قتلمه شیرینی پرکاربرد و متداولی است
نکات دیگری در باب قتلمه در ادامه معروض می دارم :
✅ گرچه کیفیت این شیرینی و شکل ظاهری قتلمه در نقاط مختلف داخل و خارج کشور اندکی تفاوت دارد اما کم و بیش مواد اصلی تهیه آن مشابه است و بیشترین تفاوت در افزودنی هاست
زمان مصرف آن نیز تفاوت هایی دارد و در ماه رمضان یا ایام عید و یا در طول سال میباشد
کاربرد آن نیز در نقاط مختلف متفاوت است ،از صرف در مجالس تا عروسی و یا مهمانیها ….
✅ نرکمن ها به این شیرینی *( قاتلاما )* گویند
قاتلاما یا قاتلمه در ترکی به معنی تا شده است ( واژه قتل در قتلمه مدخلیتی ندارد ) و احتمالا به روش سنتی تهیه این شیرینی اشاره دارد و اغلب به شکل نان روغنی در عروسی طبخ می شود
✅ در پاکستان *قتلمه لاهوری* در بهترین رستورانها سرو میشود که به آن پودر فلفل تند هم اضافه میکنند
✅ در افغانستان قتلمه ، شیرینی محبوب مجالس است که شکل لایه لایه دارد
✅ در ازبکستان به نام *( قاتلاما فطیر )* شهرت دارد
✅ در مشهد و کل خراسان نیز قتلمه متداول و در برخی نقاط خراسان چون با مَسکَه ( کره ) خورده میشود به *فطیر مَسکَه* معروف است
*: پژوهشگر و نویسنده از شهرستان جویم
لینک کوتاه:
دیدگاه بگذارید