گفتگو با عمو ناصر: تاسیس دانشگاه آزاد اوز عبور از تردید تا تجلی اعتماد عمومی
با قاطعیت می شود عنوان کرد شکل گیری دانشگاه آزاد اسلامی اوز برخواسته از حرکت مردمی و تجلی تشکل های فرهنگی و اجتماعی بود. زمانی کارگزاران نشریه عصر نزد اصغر فرودی بخشدار وقت اوز رفته بودند وی در بیان نظر گفت جمعی خردگرا در نشریه فرهنگی اجتماعی عصر اوز جمع آمده اند و آن را می گردانند. فرودی پس از چند سال در مقام فرمانداری شهرستان گراش که به دانشگاه آمد و در نشستی صبحگاهی شرکت کرد همین تعبیر را برای دانشگاه آزاد اسلامی مرکز اوز به کار برد.
در تبیین این دیدگاه فرودی گفت خودم در جریان ریز به ریز تشکیل این دانشگاه بوده ام و اگرخردگرایی گردانندگان نبود شاید بعید به نظر می آمد این مرکز آموزشی به چنین جایگاهی برسد.
هدف از بیان مقدمه اشاره به ویژگی صبوری و فرهنگی در عوامل انسانی از بانی گرفته تا هیئت امنای دفاتر دبی و اوز و کارکنان بود که دانشگاه اوز را با همه چالش ها ساخت. بی شک ناصر خضری معلم بازنشسته یکی از مهره های مهم ساختار انسانی برای شکل گیری دانشگاه آزاد اوز می باشد که در سخت ترین شرایط برای اعتلای مجموعه تلاشی فراوان کرد.
ناصر خضری از اول سال ١٣٩٩ به خاطر شرایط کرونا و شاید خستگی ترجیح داد به عنوان عضو هیئت امنای دانشگاه در کنار این مرکز آموزشی باشد و اینک با هم پای گفتگوی این پیشکسوت می نشینیم تا به نوعی پیوستگی دانشگاه با سرمایه های انسانی خود به ویژه یک معلم که به گفته خودش چنان چه بار دیگر حق انتخاب شغل داشته باشد باز شغل معلمی را بر می گزیند برقرار بماند.
گفتگو از بهاره بهبین:
شما از افراد با تجربه و معلمان باسابقه هستید اجازه بدهید با این دو موضوع گفتگو را شروع کنیم و صحبت های شما را بشنویم:
١) چه شد که شغل معلمی را برگزیدید؟
اولاً فرهنگ معلم شدن در خانواده ما حاکم بود و به شغل اولیه پدرم برمیگردد. در ابتدای تأسیس مدرسه در اوز یعنی در مدرسه مرحوم حاج محمد رحیم به اتفاق مرحوم فانی تدریس میکرد بعداً استعفا میدهد و دلیلش حرام دانستن پول دولت بود چرا که اعتقاد داشت پول دولت از مالیات است و چون مردم راضی به دادن مالیات نبودند پس حرام است. ثانیاً با توجه به اینکه برادرانم همان شغل را داشتند طبعاً در انتخاب شغل بنده بی تأثیر نبود. ثالثاً این شغل انسان ساز است و از آنجایی که انسان می تواند تحول آفرین باشد هدایت انسان ها به این سو می تواند در نحوه خوب زندگی کردن، آرامش جامعه و تحول اقتصاد جامعه مؤثر واقع گردد و می بینیم جامعه ای که آمار معلمانش بالا باشد آن جامعه آسوده تر و بدون تنش تر است.
٢) در صورتی که دوباره انتخاب شغل می کردید آیا غیر از معلمی شغل دیگری را انتخاب میکردید؟
انتخاب دوباره بنده معلمی است برای همین از ابتدا تا به امروز انتخاب اول رشته کنکور بچه ها را در دانشگاه فرهنگیان تبلیغ می کرده و می کنم.
٣) گفته می شود شما در سال ١٣۶٩ از پیشگامان تأسیس دانشگاه آزاد در اوز بودید، بیشتر توضیح دهید.
درست است در آن سال عمه زاده بنده مرحوم حاج یوسف نظری که از علاقه مندان فراگیری علوم در بین فرزندان خود و جامعه بود با پیشنهاد بنده موافقت کرد و زمینی را که امروز در آن دانشگاه پیام نور اوز واقع میباشد انتخاب و تابلوی بزرگی را در آن نصب کرد که با قیمت گزاف تهیه شده بود و در ابتدا میلگرد خریداری شد که مرحوم محمدرضا سلمانپور که خود از علاقه مندان تأسیس دانشگاه آزاد بود در کارگاه خودش واقع در مجاور فلکه نون و القلم امروزی نگهداری میکرد و از آنجایی که ریاست کل دانشگاه آزاد با آمدنش به لار شرایط سختی را عنوان کرد و از طرفی تجربه برای تشکیل هیئت امنا نبود و از طرف دیگر به دلیل باور ضعیف در تأسیس دانشگاه در محیط کوچک و ترس از آمدن افراد غیربومی و عدم توان کنترل این افراد و غیره محقق نشد و بعد به گفته این بزرگوار با ضرر چندمیلیونی اقدام به تأسیس مدرسه راهنمایی حاج یوسف نظری واقع در جنب مسجد امام شافعی نمود و آنقدر علاقه مند به تعلیم و تربیت بود که بعداً اقدام به تأسیس تالار بزرگی در هنرستان شبانه روزی مرحوم حاج محمد امین رافعی کرد و از افراد اولیه کمک مالی به دانشگاه آزاد برای ساختمان عظیم فعلی دانشگاه است.
۴) در گام فعلی راه اندازی دانشگاه چه عواملی باعث شد ورود کنید؟
دانشگاه آزاد همواره دوسویه در تحول جامعه اثرگذاری کرده و میکند ١. تولید علم یعنی با آموزش به جوانان دانشجو خدمت رسانی می کند و معلومات آنان را در زمینه علم روز و ایجاد بالندگی بالا می برد. ٢. از آنجا که کلاسهای آنان باید همواره حضوری باشد ناچار به ساکن شدن در شهر محل دانشگاه هستند که قطعاً در اقتصاد آن شهر مؤثر میباشد و الحق و الانصاف همه شهرهای دارای دانشگاه ازاینرو به آن رو شده اند.
۵) چگونگی راه اندازی دانشگاه را شرح دهید.
ابتدا هیئت مؤسس متشکل از محمدصدیق پیرزاد، احمد خضری، عبدالعزیز خضری، بنده و عبدالحمید خضری تشکیل شد و از آنجا که جو بدی نسبت به تأسیس دانشگاه آزاد در اوز بود یعنی ترس از ورود فرهنگ نادرست ناچار به صورت قدم به قدم و روشنگری نزد همه اقشار مردم رفتیم. برای این کار جلسه های کوچک با روحانیون، دانشجویان، دانش آموزان، کسبه، بانوان و غیره تشکیل و فواید اثرات مثبت دانشگاه آزاد تشریح و نظرات شرکت کنندگان به صورتجلسه به گونه ای که تردید وبدبینی تبدیل به جو حمایتی از دانشگاه شد.
سپس با کوشش رییس دانشگاه و پشتیبانی حاج محمدرضا کمالی (خدا رحمتش فرماید) زمینی به مقیاس حدود ١٧ هکتار در تنب سمدو از طرف یونس (عبدالله) نظری (خدا یارش باشد) فرزند مرحوم احمد فرزند حاج عبدالله نظری اهدا شد و با تهیه نقشه از سازمان مرکزی و حمایت خیرین شروع به کار کرد. از آنجاییکه نیاز به مکان برای تشکیل کلاس بود اقدام به تشویق فاروق خضری فرزند مرحوم خیر حاج محمد هادی خضری توسط مرحوم حاج عبدالرحیم روستا دایی ایشان برای واگذاری مدرسه خیریه پدرشان و کمک مالی برای تعمیر شد و پیمانکار صبور و فعال کامران کمال مدرسه را تکمیل کرد و آماده پذیرش دانشجویان گردید.
۶) از پایه گذاران این مرکز کسی تجربه کار کردن در یک دانشگاه را نداشته است چگونه توانستید خود را با شرایط وفق دهید؟
درست است که تجربه کار در دانشگاه نبود ولی تجربه مدیریتی در رئیس و تجربه آموزشی و چگونگی رفتار با فراگیران آموزش در بنده کامل بود و پشتیبانی هیئت امنا که در بین آنها افراد کارکشته و با دانش نیز بودند همگی باعث پیشرفت کار شد.
٧) آموزش نقش محوری هر سازمانی است. آیا خودتان موقع شروع کار آموزشی را گذراندید؟
خیر از این بابت چیزی کم نداشتیم و احساس نیاز به آموزش نداشتیم.
٨) در دانشگاه آزاد شما را عمو ناصر صدا می زنند چه برداشتی از این واژه دارید؟
رفتار پدرانه و احترام آمیز و تشویق به تحصیل و رفتار معقول و خرده نگرفتن به نظرم باعث می شد محبت شان را به این صورت بروز دهند.
٩) شما هر کاری از دست تان برمی آمد برای انجام آن آمادگی داشتید می خواهم بدانم محدوده وظایف شما در دانشگاه آزاد چه بوده است؟
بیشتر به هدایت و کنترل کلاس ها و کنترل خوابگاه و غذای دانشجویان غیربومی و کمک به همکاران به هنگام امتحان، هدایت و کنترل دانشگاه در مواردی که رئیس و جمعی از هیئت امنا به دبی سفر میکردند.
١٠) در یک سازمان همواره واژه انگیزه در کارکنان از اهمیت خاصی برخوردار است ارزیابی شما از انگیزه شغلی کارکنان چیست؟
وقتی در محیط کار رفتار احترام آمیز باشد وکارکنان احساس کنند بالادستی ها علاقه زیادی به پیشرفت و یادگیری و حمایت زیر دست دارد قطعاً انگیزه کار کردن در کارکنان بالا خواهد رفت.
١١) در این دانشگاه از بانی و هیئت امنای دانشگاه دفتر دبی و اوز زیاد اسم برده می شود با توجه به تجربه زیادی که از این تشکل دارید دیدگاه خود را بیان کنید.
شخص بانی که در واقع بانی بسیاری از مؤسسات خیریه در اوز می باشد و اعضای هیئت امنا چه در دبی چه در اوز در کل از افراد فرهیخته، مثبت و علاقه مند به خدمت به جامعه بشریت هستند و همواره پابرجا و استوارند.
١٢) در خصوص رسانه های پیام دانش به صورت خاص و رسانه به صورت عام چه نظری دارید؟
رسانه به صورت عام کلاً کارش اطلاع رسانی و هدایت و روشن گری جامعه است که حاصلش خروج جامعه از عقب ماندگی و تبدیل افراد به پویندگی است.
اما پیام دانش با توجه به ترویج و تشویق مخاطب به تعامل، دیدن محبت و حمایت افراد نیکوکار و کوتاهی نکردن در معرفی آنان به جامعه باعث در صحنه بودن آحاد جامعه شده است.
١٣) نقش دانشگاه آزاد اوز را در منطقه چگونه ارزیابی می کنید؟
برگزاری همایش های متعدد روحانیون و تقریب مذاهب در منطقه در چند نوبت و همایش های متعدد دیگر در زمینه روانشناسی، کتاب، اقتصاد، قانون و حقوق، ورزشی و سینما با حضور افراد سرشناس کشوری و منطقه ای یقینا نقش خیلی مثبتی داشته است و دارد.
١۴) چه شد که دانشگاه را ترک کردید؟
قبلاً به این باور رسیده بودم که با تلاش مان به مقصد رسیده ایم لذا هنگام مطرح کردن با رئیس دانشگاه گفتند با هم می رویم اما با آمدن کرونا و تعطیلی کلاسها و نبود استاد و دانشجو نیازی به ماندن ندیدم.
١۵) وظیفه است به عنوان یک معلم و پیش کسوت فرهنگی از شما تشکر مجدد داشته باشیم و برای سخن پایانی اگر خاطره یا ناگفته های دیگری دارید بیان نمایید.
این دانشگاه با تعامل و ارادت مردم و صبر و حوصله و ازخودگذشتگی رئیس و کارکنان و حمایت بانی و هیئت امنای دبی و اوز به اینجا رسیده است و نه تنها توانسته آموزش دانشجویان را به عهده بگیرد بلکه به گونه هایی بوده است که امروز فارغ التحصیلان این دانشگاه نه تنها در اوز بلکه در منطقه با اثبات سواد و انجام دقیق کاری عملی در رشته خود جزو اولین ها هستند و امید است ایجاد سینما و تئاتر برای آموزش آحاد جامعه مؤثر و مفید واقع شود.
و حرف آخر اگر توفیقی حاصل شد که با رفتار و کردار خود آموزش دهیم خدا را شکر. از همه کسب فیض کردیم و ممنون آنها هستیم.
منبع: فصل نامه بیستم با پیام دانش اوز
لینک کوتاه:
زنده باد عمو ناصر،خدا اُتواهِره ان شاالله
مصاحبه آقای خضری شیرین وشیوا ست وقتی انسان نیتش الهی باشد و بخاطر مردم تلاش میکند آن تلاش بثمر مینشیند دانشگاه آزاد هم باتلاش ودستان خالی شروع بکار کرد والان همه شیرینی وحلاوت این همت را بچشم خود میبینند
موفق وسربلند وپایدار باشید🙏🙏
بیمارستان امیدوار مدیر میخواهد کاش آقای حاج عزیز خضری برمیگشتند بیمارستان راتحویل میگرفتند تا به آن سروسانی بدهند یاد زمان ایشان بخیر یکنفره جای همه بودند رییس مدیر هیئت امنا شبکه بهداشت و درمان لاروبیشتر پرسنل در آرامش وصمیمیت بودند
درودبراقایان ناصراقاوعبداعزیزخضری خداقوت
سعی وتلاشتان ستودنی است
عمو ناصر کجایی دقیقآ کجایی تو که رفتی جناب خضری رئیس هم رفت یعنی خضریها از دانشگاه رفتند رفتن خضری رییس فقط یک رفتن نبود و نیست ایشان خود دانشگاه بود رفتنش واقعآ ناگوار وتلخ بود حقیقتآ موقع جلسه تودیع ومعارفه دل بیشترمان گرفت واقعآ دلتنگ شدیم منکه دلم میخواست با صدای بلند گریه کنم وقتی صحبت میکرد باز دلم میخواست حرف بزند سالن سینما در سکوت بود اصلا دلم نمیخواست حرفهایش تمام شود از همه چیز دانشگاه بگوید چه روز وشبهایی که باایشون وشما با عده ی دیگرگذراندیم امروز ناخودآگاه بیاد ریسمان که همیشه برایم وخیلیها رییس باقی خواهد… ادامه »