از قدیم الایام تا کنون بعد از هفت روز که از زایمان یک زن باردار بگذرد و نوزادی را به دنیا بیاورد مراسمی را در خانه های اوز برگزار که به آن «برگه نشستن»می گویند. و پذیرایی منحصر به فرد آن روز چیزی نیست بجز جلاب، اخور(الوک)، تخم مرغ آب پز با گیاهان محلی و حلوا. البته در این اواخر هم شیرینی های دیگری بر سر سفره دیده می شود ولی تا جلاب، اخور، تخم مرغ آب پز نباشد مثل این که هیچ پذیرایی صورت نگرفته است. این حلوای محلی را همه می شناسند و کسی که سال ها این حلوای گرم و مقوی را به بهترین وجه پخت می کند همه می شناسند. چند روز پیش به سراغ او رفتم تا هم با خودش بیشتر آشنا شوم و هم طرز تهیه آن را بهتر بدانم.
کلثوم خوش اندام متولد سال ۱۳۳۷ هستم.
حدوداً ۲۰ یعنی در سن ۳۰ سالگی کارم را شروع کردم. و این حرفه را از مادر و خاله ام که مامای محله ای بوده اند و در مراسم هفت نوزادان جلاب را پخت می کردند. به ارث برده ام.
به نظر شما چند درصد مردم در جشن های تولد نوزاد از جلاب استفاده می کنند؟
می توانم بگویم همه مردم و حتی روستاهای اوز.
طرز تهیه جلاب اوز با تهیه جلاب روستاهای اطراف مشابه است؟
بله از روستاها و از شهرهای دیگر مانند بندرعباس، شیراز و دبی نیز مرا دعوت کرده تا برای آنها جلاب درست کنم.
معمولا من از ساعت ۸ صبح شروع می کنم و تا ساعت ۱۲ آن به پایان می رسانم. ولی بطور کلی بستگی به وزن و اندازه و کمی و زیادی آن دارد.
آرد گوده، روغن، شکر، زیره سبز، زنجبیل، فلفل سیاه، زردچوبه به مقدار کم وآب.
در قابلمه بزرگ روغن را خوب داغ می کنیم. سپس آرد گوده را اضافه می کنیم. خوب هم می زنیم تا قرمز شود بعد از آن موادی را که از قبل آسیاب کرده ایم مثل زیره سبز و زنجبیل و فلفل سیاه و زردچوبه اضافه می کنیم و باز هم می زنیم. بعد آب اضافه می کنیم و بعد از آن شکر را اضافه می کنیم و آنقدر هم می زنیم تا آب آن گرفته شود و خوب پخته شود. که حدود دو ساعت طول می کشد و هر چه رنگ جلاب تیره تر باشد خوشمزه تر خواهد شد.
به علت طبع گرم این حلوا کمردردها را درمان می کند. درد زنان در دوره قاعدگی را کاهش می دهد و درد آنان را بعد از زایمان کاهش می دهد. به علت طبع گرم آن دوای بیشتر دردهاست.
**در آخر از این بانوی زحمت کش و فعال و هنرمند شهرمان بسیار تشکر و قدردانی می کنیم که این هنر پشت اندر پشت ادامه پیدا کند و فرهنگ قدیمی ما پابرجا بماند.
منبع:عصر اوز
دیدگاه بگذارید
daste shoma dard nakone khoshandam:
عکس معصومه هرمی هم بزنید
بایستی عکس کسیکه جلاب درست میکند ودراینجا با او مصاحبه شده میزدید نه عکس مصاحبه کننده یا هرعکس هردوتا را
گمانم بایست مینوشتید به گزارش خانم هرمی نه به قلم … ودیگر چرا عکس خانم خوش اندام نزدید؟
با سلام ممنون از اینکه راجع به اوز ورسومات محلی تو اینترنت مطالب مینویسید .کاش اندازه و مقادیر جلاب هم نوشته بودین .
میگن جلاب به علت طبع گرمش دوای بیشتردردهاست بیشتر توضیح بدهید مثلآچه دردهایی؟
چرا میزان مواد را ننوشته اید؟
خیلی عالی بود بازم از این گزارشات بزارین
ممنون میشم
ممنون کارهایتان ادامه دهید
باسلام اردگوده چیه؟موادش چه مقدار است؟
ممنون از مطالب خیلی خوبتون